Предимства на бебешкия жестов език / Baby sign language

Предимства на бебешкия жестов език / Baby sign language
15 февруари 2023

Искате ли да научите бебето си на жестомимичен език?

Бебешкият жестомимичен език е чудесен начин за преодоляване на пропастта в общуването между вас и вашето бебе и може да доведе до голяма промяна в качеството на живот на вашето мъниче.

Жестомимичният език е набор от прости жестове и движения с ръце, известни още като знаци, които съответстват на обичайните думи, които използвате с бебето всеки ден. Той е полезен инструмент за подобряване на комуникацията между чуващи родители и бебета, които чуват, но все още не могат да говорят. Понякога знаците за бебета са същите като тези, използвани в американския жестомимичен език (ASL), но не винаги. "Бебешките знаци не са технически жестомимичен език, като ASL или BSL (британски жестомимичен език), които се използват предимно от общността на глухите и са по-сложни, с граматика и структура на изреченията", казва Джан Фуджимото, CCC-SLP, сертифициран логопед в Уисконсин. "Това е по-свободна версия, в която се използват само знаци за отделните думи."

Предимства на бебешкия жестов език

Смята се, че бебешкият жестомимичен език предлага множество потенциални краткосрочни и дългосрочни ползи. Възможността да разберете какво иска или от какво се нуждае вашето превербално бебе - и да му позволите да се изразява, без да използва думи - може да допринесе много за изграждането на вашата връзка. Някои от възможните ползи от езика на знаците за бебета са:

  • Увеличава способността на бебето да общува, преди да може да говори
  • Води до по-малко изблици на гняв, тъй като бебето може да предаде посланието си
  • Намалява разочарованието на родителите, тъй като можете да разберете какво иска или от какво се нуждае бебето
  • Дава на бебето начален старт в усвояването на езика
  • Укрепва когнитивните умения на бебето
  • Засилва връзката между родителя и бебето

В края на 80-те години на миналия век Линда Акредоло, професор в Калифорнийския университет в Дейвис, и Сюзън Гудуин, професор в Университета на Южна Калифорния в Станислас, установяват, че бебетата, които използват бебешки жестомимичен език, всъщност усвояват вербални умения по-бързо от тези, които не използват жестомимичен език. Във второ проучване те проверяват същите деца на 8-годишна възраст и установяват, че бебетата, които използват знаци, имат по-високи резултати на тестовете за интелигентност от тези, които не използват знаци.

Струва си да се отбележи обаче, че не всички академици са съгласни, че бебешкият жестомимичен език предлага доказани ползи. Докато някои изследвания (като тези, проведени от Acredolo и Goodwyn) са открили значителни предимства на използването на жестомимичен език за бебета, други изследвания не са открили никакви значителни или дългосрочни разлики между децата, които изучават бебешки жестомимичен език, и тези, които не го изучават. Така че като цяло ползите от бебешкия жестов език се считат за теоретични.

Как и кога да започнем да използваме езика на знаците за бебета?

Ако сте решили да опитате с бебешкия жестов език, може би се чудите кога да научите бебето на някои знаци. Според Фуджимото доброто време за започване е, когато бебето е на възраст от 4 до 6 месеца. Що се отнася до начина, има много различни подходи за преподаване на езика на знаците на бебето, но като цяло можете да научите бебето, като кажете дума като "мляко", като същевременно направите знака и след това дадете на бебето млякото. Не дръжте предмета като награда и отказвайте да го предадете, докато детето не направи знака само. Ключови са вербалното подсилване - като казвате думата и същевременно показвате знака - както и последователността.

Като част от последователността трябва да използвате знаците всеки ден, за да може бебето наистина да ги разбере. Макар че бебето ви вероятно няма да започне да прави знаци самостоятелно, докато не навърши 6 до 9 месеца, в крайна сметка то ще започне да прави връзки между думата, знака и предмета. Точно както при изучаването на чужд език, превербалното бебе ще разбира повече, отколкото може да говори - или в този случай, да дава знаци - в началото.

Най-добрият начин да започнете да учите бебето си на жестомимичен език е да започнете с основите. Започнете с прости знаци като "още", "яж", "пий", "спи", "мляко". Когато бебето порасне, можете да добавяте все повече и повече знаци към репертоара му. Когато обучавате бебето си на езика на знаците, не забравяйте да използвате жестове и мимики, които да придружават знаците ви, както и да назовавате и изказвате думите на майчиния език на бебето. Това ще помогне на бебето ви да разбере по-бързо значението на знака. Също така не забравяйте да използвате знаците последователно и често. Колкото повече използвате знаците, толкова по-бързо бебето ще ги научи.

Един от митовете е, че обучението на бебето на жестомимичен език ще забави развитието на речта му. Речта винаги съпътства знаците. Докато преподават знаци, родителите последователно повтарят думите, за да помогнат на бебетата да направят връзка между знака и думата.

Ако обмисляте да представите и използвате жестомимичен език с вашето бебе е добре да се консултирате с педиатъра си, за да прецени дали е подходящ вариант за вас и вашето бебе спрямо развитието му.

За повече ресурси може да се обърнете към многобройните видеоклипове, книги и приложения, които са на разположение в наши дни и са предназначени да ви помогнат да се запознаете с жестомимичения език за бебета.

#babysignlanguage

Resources: https://www.youtube.com/watch?v=UVKnVPRklCc